top of page
Пошук

CRS в Україні запрацює з 1 липня 2023 року

Влада зробила ще 1 крок для прозорості податкової системи: Верховна Рада України ухвалила закон про впровадження CRS. Якщо ви подумали, що це чергова фінансова тема, яка цікава лише бухгалтерам, то ви помиляєтеся! Ці зміни запрацюють з 1 липня 2023 року та прямо вплинуть на кожного підприємця, особливо на українців — власників бізнесу за кордоном. У цій публікації коротко розібрала, як це працюватиме.

Що насправді зміниться: — банки, платіжні системи, страхові компанії та інші фінансові установи, які працюють в Україні, мають збирати інформацію про власників рахунків та автоматично передавати їх щорічно ДПС. Це стосується як рахунків бізнесу, так і податкових резидентів України; — якщо вони знайдуть нерезидентів серед власників рахунків або контролюючих осіб, цю інформацію вони передають до відповідної країни — партнера по обміну інформації. — за аналогією, іноземні фінустанови щорічно передаватимуть ДПС інформацію про рахунки українців, відкриті за кордоном. А якщо про ці кошти дізнається ДПС, вона точно захоче накласти на них податки. Як стверджує влада, це допоможе боротися з ухиленням від сплати податків і приховуванням українцями своїх реальних капіталів в офшорах.

Якою інформацією обмінюватимуться фінустанови:

— ім'я фізичної особи та персональні дані власника рахунку — юридичної особи; — номер рахунку; — ідентифікаційний номер; — баланс рахунку чи залишок на кінець року.

На цьому вимоги не закінчуються:

— Усі підприємці, як українці, так і іноземний бізнес, мають упродовж 5 років зберігати всі первинні документи про сплату та облік податків. — Також 5 років фінустанови зберігатимуть у себе документи з підтвердженням, що вони детально перевірили власників рахунків, виявили всіх нерезидентів і передали інформацію про них ДПС. — Іноземні компанії повинні будуть розкрити свою корпоративну структуру та показати всіх кінцевих бенефіціарних власників. — За порушення розкриття інформації про себе та перевірки власників рахунків і бізнес, і фінустанови чекають чималі штрафи. Як бачимо, змін і нюансів чимало, тож я вже готую детальну статтю з оглядом CRS після ухвалення додаткових актів Кабміну.


Якщо у вас виникли запитання про те, як саме на вас вплине CRS, звертайтеся за консультацією до Tomash Consulting за email m.tomash@tomashconsulting.com

26 переглядів0 коментарів
bottom of page