top of page
Пошук

«Є межа самостійних досягнень. Великі успіхи приносить командна робота»

Оновлено: 19 квіт. 2022 р.

Ексклюзивне інтерв'ю Марини Томаш, CEO Tomash Consulting, Бізнес-партнера практики податків та бухгалтерського супроводу Juscutum для Юридичної газети.


Довіра, щирість, професіоналізм та наявність амбітних планів — саме ці якості спонукали Марину Томаш стати бізнес-партнером Juscutum. Адже на її переконання, надання послуг з податкового консалтингу потребує підтримки сильної команди юристів. Про близьку філософію духу, сучасні підходи в роботі, нестандартні професійні кейси та про те, без чого успіх бізнес-партнера був би неможливий, говоримо в інтерв'ю.


 

— Марино, до команди Juscutum у якості бізнес-партнера ви приєднались близько 3 місяців тому. Розкажіть, як розпочалися відносини з Juscutum та що цьому сприяло?


— У питанні вибору партнера для мене завжди були важливі довіра, щирість, професіоналізм та наявність амбітних планів. Саме ці якості я побачила у Артема Афяна. Переговори щодо майбутнього партнерства тривали досить довго, адже самостійним гравцем я почувалась комфортно, та як власниця консалтингового бізнесу розуміла, що в довгостроковій перспективі один в полі не воїн. Побудова системних процесів, на яких базується бізнес, потребує значних ресурсів: розбудови системи продажів, організації інформаційної безпеки, маркетингу та піару тощо. Саме це розуміння і бажання створити потужний бізнес підштовхнули мене до партнерства.


Також я чітко усвідомлювала: надання послуг з податкового консалтингу потребує підтримки сильної команди юристів. Тільки такий симбіоз дасть можливість розробляти та впроваджувати найсміливіші ідеї та рішення. Більш інноваційного юриста та юридичної компанії на українському ринку, ніж Артем Афян та Juscutum, я не зустрічала.


Сталося бінго! Я маю серйозну експертизу в сфері податкового права, Артем — команду інноваційних юристів. Питання співпраці залишалось відкритим виключно в аспекті часу, а рішення про кооперацію зусиль стало вчасним і логічним кроком. Тож завершивши погодження ряду питань, я стала бізнес-партнером Juscutum. А це неймовірна синергія! Уже за перші 3 місяці співпраці ми утвердилися в розумінні, що наше бізнес-партнерство успішне для обох сторін.


— Які тенденції надання послуг спостерігаються в податковій практиці?


— На порядку денному — питання податкового структурування. Глобальні законодавчі зміни, яких наразі зазнає Україна, вимагають перегляду підходів до ведення бізнесу. Компанії починають більш серйозно планувати податки та відбір персоналу в штат. Ми живемо в період турбулентних змін, а значить, маємо тримати руку на пульсі новин і бути до них максимально адаптивними. Клієнти приходять до мене з запитом на безпеку та спокій. Я даю максимально зрозуміле тлумачення податкового структурування, розуміння поточної ситуації та майбутніх змін у форматі: що було вчора, що є сьогодні, що буде завтра і що вже не працює. Неважливо, представником бізнесу якого масштабу ти є. Уже не можна просто мінімізувати податки і спати спокійно. Важливо все завчасно планувати, мати хорошого in-house-бухгалтера та індивідуальний підхід до кожної ситуації. І, звісно, хочеться сказати величезне дякую закону №1210, адже завдяки КІКам наш клієнтський портфель збільшився в рази (сміється).


Окрім податкового консалтингу, відзначу запит клієнтів на послуги віддаленого фінансово-бухгалтерського консультування. Зазвичай це індивідуальні консультації. Ти особисто відвідуєш клієнта чи приєднуєшся до роботи дистанційно, вивчаєш поточну ситуацію, дивишся больові точки та висловлюєш свої рекомендації для покращення стану справ у компанії. Така взаємодія може відбуватися через бухгалтера компанії чи її власника. І чим довше й краще ти знаєш компанію, чим глибші результати такого аналізу. Можливо, це трохи банально, але податковий консультант — як сімейний лікар: чим краще він знає історію ваших хвороб, тим ефективніше призначає лікування.


— Шаблонне консультування клієнтів — це точно не про стиль роботи в Juscutum. Чи близька вам ця філософія? Розкажіть більше про сучасні підходи до роботи в команді. У чому вони полягають?


— Juscutum — новаторська юридична фірма, а я у ній — інноваційний партнер. Бо як ще можна пояснити той факт, що людина без юридичної освіти стала повноцінним партнером в адвокатському об'єднанні? Вийти за межі системи, змінити кут зору — це те, що дозволяє продукувати неочевидні рішення та бути ефективним. Мені близька філософія компанії, я бачу результати, до яких вона приводить, і це мені подобається.

Перше, ніж скористатися будь-якою послугою в рамках бізнесу, я як людина бізнесу запитую себе: «Чи максимально ефективне це рішення для мого бізнесу?», «Чи безпечне воно?», «Чи варте своїх грошей?». Тільки перевіривши рішення на життєздатність, я пропоную його клієнтам.


— Як розвиваєте зараз та плануєте в подальшому розширювати податкову практику, збільшувати показники бізнес-ефективності? Які цілі ставите перед собою та командою? Чи визначилися вже з пріоритетними завданнями на 2021 р.?


— Маю багато цілей і працюю над розробкою плану дій для їх втілення. На даний момент стою перед питанням розширення команди, яка допоможе зменшити операційне навантаження та зосередитись на стратегічних завданнях. Серед пріоритетів: КІКи, податковий аудит, податкове структурування, аутсорсинг бухгалтерських послуг. Також планую зосередитись на консультуванні щодо питань оподаткування приватних клієнтів з огляду на майбутнє нульове декларування фізичних осіб.


— Ви вимоглива до себе та оточення? Як ставитеся до негараздів та поразок у роботі?


— Так, вимоглива до себе та членів команди. Вчуся бути м'якшою, тому що не кожен витримує мій темп. Я чітко розумію, що мені потрібно, маю високі стандарти роботи, тому інколи розчаровуюсь, отримавши невідповідний очікуванням результат. Намагаюся дивитися на речі простіше, зупиняти внутрішній порив відшліфувати речі до ідеалу. Зрештою, слід з розумінням та лояльністю підходити до ряду питань, інакше я б не просувалася вперед.


До негараздів у житті ставлюсь по-філософськи. Звісно, я їх не люблю, але з ними швидкість розвитку вища. Складнощі роблять мене сильнішою. За це їм окреме спасибі (усміхається)!


У приватному та професійному житті я давно обрала для себе формулу Work-life balance, відповідно до якої й організовую своє життя. Поряд із динамічним робочим темпом у форматі ділових зустрічей, бізнес-колів і нарад я знаходжу час для кількох днів відпустки на природі чи за кордоном, де заземляюсь, набираюся сил, зміцнюю енергетичний фон.


— Без чого чи кого ваш успіх у роботі був би неможливий?


— Без двох факторів: моєї внутрішньої наполегливості та команди. Я завжди структурувала свої думки та плани, розуміла покроково, куди рухаюся. Але є межа самостійних досягнень. Великі успіхи приносить командна робота. Тут важливо заручитися підтримкою відданого колективу, з яким ви завжди на одній хвилі, та надійним партнером.


— Поділіться проєктом або кейсом, який вважаєте нестандартним та вагомим у своїй професійній діяльності.


— Серед нестандартних професійних кейсів, з якими мені довелося працювати — підготовка податкової політики для релігійних установ. Усі думають, що релігійні установи не платять податки, але це не так. Власне, на мене покладалося завдання прописати протилежну класичній податкову політику, яка б максимально зрозуміло роз'яснювала види податків для релігійної установи та порядок їх сплати.


Також пригадую кейс, коли в максимально короткі строки під час карантинних обмежень необхідно було підшукати фінперсонал компанії, провести співбесіди та зробити ASAP податковий аудит звітності за останній рік на достовірність подачі.


А найвагомішим і водночас найскладнішим кейсом у моєму професійному житті було рішення піти працювати в «Метінвест» та переїхати в Донецьк. До цього я жила у Києві і свою кар'єру починала з позиції бухгалтера в українській компанії. В якийсь момент зрозуміла, що хочу рухатись далі, тому прийняла рішення йти працювати в Big4 податковим консультантом. Уже за півроку роботи я отримала своє перше підвищення, а потім змінила позицію на дабл промоушен у іншій компанії Big4. Через 4 роки у Big4 вирішила спробувати себе у складі великого холдингу, після чого отримала дві пропозиції роботи від донецьких компаній: ДТЕК і «Метінвест». Рішення було непросте, однак зважене. Так я змінила місто і місце праці, обравши «Метінвест».


У «Метінвесті» я закривала питання внутрішнього податкового консалтингу. Три роки роботи зі складними людьми, проєктами, непростою структурою компанії та страхом не впоратись… Зрештою, я здобула навички, які шукала. Було складно, однак я отримала поштовх і розуміння, що все неможливе можливе. Далі було спокійне спостереження за бізнес-процесами, я продовжувала формуватися як фахівець, відбувалась моя самоідентифікація як професіонала та лідера.


— Чи зможете відмовитися від справи, яка, на вашу думку, є недостатньо серйозною, або ви відчуваєте, що ставки компанії для неї невиправдано високі?


— Якщо справа пов'язана з податками, бухгалтерським обліком, податковим аудитом, вона апріорі серйозна. Я не відмовляюсь від проєктів за критерієм масштабності. Будь-який, навіть найменший проєкт може з часом набрати серйозних обертів.


У моїй практиці був ряд ситуацій, коли від клієнта доводилось відмовлятися в силу його неготовності до співпраці. Коли людина теоретично звертається із запитом про допомогу, але фактично не готова її прийняти. Не варто ні на кого тиснути, краще відпустити людину для прийняття рішення.


Легко працювати з клієнтами, які чітко розуміють, що їм потрібна допомога, однак не вистачає внутрішньої експертизи для налагодження процесів чи прийняття правильних рішень. Я обожнюю працювати з клієнтами, що потребують свіжого погляду на звичні процеси для масштабування свого бізнесу. Залучення стороннього експерта у такому випадку — найкраще рішення.


— Які проєкти можуть найкраще стартувати в період непрогнозованих змін? Чи очікуються нові проєкти в Juscutum?


— Найкраще стартують проєкти, які відповідають поточним потребам ринку. Зараз українські парламентарі виходять з канікул, розпочинається новий бізнес-сезон, а значить попереду чимало законодавчих змін, які потрібно роз'яснювати. І хоч проєкти, пов'язані з податками та бухгалтерським обліком, вирізняються відносною стабільністю, потреба у спеціалістах бухгалтерського обліку є перманентною. Звісно, ми плануємо реалізацію нових проєктів, про які повідомимо згодом. Рекомендуємо приєднатися до наших сторінок у соціальних мережах — там ми оперативно повідомляємо новини Практики податків та бухгалтерського супроводу.


— Як карантин вплинув на юридичний бізнес загалом та на вашу сферу практики зокрема? Чи потребує Практика оподаткування оновлення? Чи достатньо вже запроваджених законодавчих ініціатив? Які з позитивних можете виділити?


— Більше стресу, аніж карантин, у мене викликав перехід від статусу найманого працівника до власного бізнесу. Пандемія Covid-19 розтягувала у часі процеси, які у звичному режимі завершилися б швидше. Я продовжую співпрацювати з компаніями, з якими працювала до карантинного періоду. Більше того, кількість проєктів моєї практики збільшилася завдяки злагодженій роботі комерційного департаменту Juscutum та моєму вмінню відчувати потреби клієнта та будувати довірливі відносини.


Говорити про достатню кількість запроваджених законодавчих ініціатив поки рано. З позитивного я бачу рух уперед. Більшість законодавчих змін мають проєвропейський вектор, і це важливо для стратегічного розвитку держави. З негативного — все відбувається досить хаотично, не вистачає системності. Наприклад, ми приймаємо податкові зміни Законом України №466, а після цього — поправки навіть до тих норм закону, які ще не встигли вступити в дію.


— Які термінові кроки має зробити держава назустріч бізнесу?


— Держава має налагодити системність своєї роботи і взаємодію між законодавчою, виконавчою та судовою гілками влади, а також співпрацю з бізнесом. Відпрацьована системність завдає менше страждань та фінансових витрат для бізнесу. Як результат — більше надходжень у держбюджет і вищий рівень життя в Україні.


Юридична газета. Тематичний номер «Податкове право/Митне право», №36-37/1185-1186 від 8 вересня 2020 року.

28 переглядів0 коментарів
bottom of page