top of page
Пошук

За операції з криптовалютою ФОПів можуть виключити з реєстру

Оновлено: 19 квіт. 2022 р.

Депутати не раз збиралися зайнятися питанням — які податки стягувати з тих, хто здійснює операції з криптовалютою. Законопроєкти на цю тему в останні три роки регулярно з’являлися у Верховній Раді. Жоден з них не було прийнято.


Така невизначеність дозволяє податківцям на свій розсуд трактувати зобов’язання тих, хто працює з віртуальними активами.


Які податки потрібно платити з доходу, отриманого від криптовалюти, та які можуть виникати підводні камені, «Мінфіну» розповіла Марина Томаш, CEO Tomash Consulting, бізнес-партнер практики податків та бухгалтерського супроводу Juscutum.


Криптовалюта сьогодні не має визначеного правового статусу в Україні. Відсутні  і консолідований підхід до класифікації криптовалюти, і регулювання операцій, які пов’язані з нею.


Як наслідок, виникає низка ризиків і протирічь. Наприклад, здійснення операцій з криптовалютами за відсутності попередньо отриманої індивідуальної податкової консультації може призвести до податкових донарахувань та застосування штрафних санкцій. Але у зв’язку з тим, що операції з криптовалютою не встановлено нормами податкового законодавства, надання індивідуальної податкової консультації не є можливим.


Через це у процесі оподаткування та взаємодії з контролюючими органами виникає багато труднощів. Наприклад, при декларуванні криптоактивів їх трактують по-різному — як кошти, як майно і т. ін. Тому виникають проблеми з оподаткуванням, бухгалтерським обліком операцій, накладними ПДВ, місцем постачання. Мають місце зловживання з боку контролюючих органів, а також практикується ухилення від сплати податків.

З огляду на відсутність чітко визначених правил оподаткування, доходи фізосіб від операцій, пов’язаних з продажем криптовалюти, оподатковуватимуться за основними ставками, визначеними законодавством: ПДФО — 18%, військовий збір — 1,5%.

Якщо операції з криптовалютою проводять ФОПи, що обрали спрощену систему оподаткування, потрібно відповідально підійти до вибору КВЕД та режиму оподаткування. Наразі чітко визначеного КВЕД, який можна застосувати, не передбачено.


Більш того, є ризик виключення таких ФОПів з реєстру платників єдиного податку, якщо такі операції стануть систематичними.


Тому менш ризикованим варіантом буде отримання доходу від продажу криптовалюти як фізична особа. В цьому випадку треба декларувати та сплачувати податки за основними ставками, передбаченими Податковим кодексом України. (ПДФО 18% та ВЗ 1,5%).


50 переглядів0 коментарів
bottom of page