top of page
Пошук

Нові правила блокування ПН/РК з 8 березня 2023 року

Чи приберуть ці новели суперечки між підприємцями та податківцями – погляд податкового консультанта


Не встигли ми звикнути до січневих змін, як уряд підготував оновлені правила блокування ПН/РК.

Знайти їх можна в Наказі Мінфіну від 12.01.2023 № 19 «Про затвердження Змін до Порядку прийняття рішень про реєстрацію / відмову в реєстрації податкових накладних / розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних». Вони запрацювали з 8 березня та створені, щоб «усунути суперечки між підприємцями та податківцями». І дійсно, конфліктів і непорозумінь із блокуванням податкових накладних ще з минулого року чимало. Європейська Бізнес Асоціація дослідила, що більшість ПН/РК, заблокованих у жовтні 2022 року, так і не були зареєстровані, тому на їх розблокування вже через суд для бізнесу мине досить довгий період.

Тож дивімося, що нам пропонує влада цього разу. Як говорять урядовці, головна причина, чому блокуються накладні — неповний пакет документів і пояснень, щоб податківці могли зареєструвати ПН/РК.

Тож тепер упродовж 5 робочих днів після отримання пояснень та копій документів, комісія регіонального рівня приймає одне з трьох рішень: — схвалює реєстрацію ПН/РК у Реєстрі та надсилає підприємцю це рішення; — надсилає повідомлення про те, що треба надати додаткові пояснення або документи, щоб комісія змогла прийняти рішення про реєстрацію ПН/РК; — відмовляє в реєстрації ПН/РК у Реєстрі, якщо платник надав копії документів, які складені чи оформлені із порушенням законодавства, та надсилає це рішення про відмову підприємцю.

У другому варіанті в підприємця є 5 робочих днів, щоб надати відповідь і доповнити пакет документів, а ще через 5 робочих днів комісія вже має дати остаточну відповідь: реєструє ПН/РК чи відмовляє.

Але це ще не все — Мінфін також затвердив 2 шаблони: — рішення про відмову в реєстрації; — повідомлення про надання додаткових пояснень або документів платником податків.

Тепер відповідь податківців має бути чіткою та зрозумілою — яких саме документів не вистачило та що саме підприємець оформив не так.

5 переглядів0 коментарів
bottom of page