top of page
Пошук

Які ризики чекають на ІТ-підприємців, які не ведуть системний облік податків?

Одного дня до вас завітає інспектор ДПС і захоче перевірити: а як у вас оформлені відносини із вашими замовниками та як ви платите податки? Щоб цей візит не приніс вам купу штрафів та головного болю, перевірте, чи виконуєте ви всі поради від Марини Томаш, CEO Tomash Consulting, спеціально для Liga.Net:


1. Якщо ви власник ІТ-компанії, у вас залучено багато ІТ-спеціалістів, найнятих як ФОПи, перевірте договори з ними. Там не має бути жодних пунктів, які часто зустрічаються в трудових договорах, наприклад:


— соціалка — про відпустку, декрет чи вихідні

— надання робочого місця та офісного комп'ютера

— визначення робочого часу та вихідних

— перерахування щомісяця фіксованої суми в конкретну дату


2. Уважно перевіряйте свою звітність: у рахунках та актах має бути вказана деталізація виконаних завдань, наприклад, з розробки, якщо вони були передбачені в договорі та технічному завданні.


3. Якщо ви зареєстровані як ФОП, виїхали в іншу країну, відкрили там підприємницький рахунок та отримуєте на нього кошти від професійної діяльності, ви повинні перерахувати ці кошти в Україну, адже ви все ще рахуєтеся українським податковим резидентом.


Якщо ви це не зробите, існують ризики, що такий дохід наша податкова захоче оподаткувати за ставкою 19,5% (як ПДФО та військовий збір)


4. Ви не можете офіційно отримати оплату за ІТ-проєкти в біткоїнах на свій рахунок ФОПа. На біржі ваш рахунок зареєстрований на вас як на фізичну особу, і після переведення заробітку у фіат ви маєте оподаткувати цю суму як фізособа (за ставкою 19,5%)


5. Зі скасуванням спецгрупи 2% Дія Сіті стає ще привабливішою опцією для ІТ-бізнесу в питаннях оподаткування найнятих фахівців і виходу в білу.


Якщо ви офіційно працевлаштуєте ІТ-спеціалістів або залучите ФОПів через гіг-контракти, ви зможете платити ПДФО за зниженою ставкою (5% замість 18%), ЄСВ за ставкою 22% від мінімальної зарплати, разом з військовим збором 1,5%.


Якщо ви вчасно та коректно подаєте звітність, в режимі Дія Сіті ризики отримати штрафи за сплату винагороди ІТ-фахівцям зменшуються.

20 переглядів0 коментарів
bottom of page