top of page
Пошук

Зміни та пільги для ФОП на час воєнного стану

Після впровадження воєнного стану влада розробила низку змін, спрямованих для полегшення роботи підприємців в умовах війни.

Марина Томаш, CEO Tomash Consulting, податковий консультант з 15-річним досвідом, розібрала ключові податкові новели для ФОП.


✔ Що змінилося у звітності ФОП?

Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України, справляння податків і зборів здійснюється з урахуванням особливостей, визначених у п. 69 підрозділу 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ:


1) Зупиняється перебіг строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.


2) Надання електронних сервісів та приймання електронних документів від платників податків здійснюються у робочі дні з 8 до 18 години.


3) Платники податків мають право подавати до контролюючого органу податкову декларацію та інші документи в паперовій формі.


4) У випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, платники податків звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні, зокрема, щодо:

  • дотримання термінів сплати податків та зборів,

  • подання звітності,

  • реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування,

  • подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо,

5) Платники податків, які у зв’язку з наслідками їх безпосередньої участі у воєнних діях не дотрималися визначених цих термінів виконання податкових обов’язків, звільняються від відповідальності, передбаченої ПКУ за невиконання податкових обов’язків, за умови виконання таких обов’язків протягом одного місяця з дня закінчення дії наслідків, які унеможливили виконання таких обов’язків.


Також зміни у звітності відбулися для платників єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки, податковим (звітним) періодом доходу для яких наразі є календарний місяць (пп. 9.6 підрозділу 8 розділу XX ПКУ).


Подання до контролюючого органу податкової декларації платника єдиного податку здійснюється у строки, встановлені для місячного податкового (звітного) періоду — протягом 20 днів після закінчення звітного місяця (пп. 9.8 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ).


 

✔ Які види діяльності отримали послаблення в оподаткуванні?


Послаблення в оподаткуванні з можливістю перейти на 3 групу ЄП за ставкою 2 відсотки отримали ФОП та юридичні особи, що є суб’єктами господарювання будь-якої організаційно-правової форми, окрім перерахованих:


1) суб’єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи − підприємці), які здійснюють:

  • діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора);

  • обмін іноземної валюти;

  • виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та роздрібної торгівлі підакцизними товарами);

  • видобуток, реалізацію корисних копалин (крім видобування підземних та поверхневих вод підприємствами, які надають послуги централізованого водопостачання та водовідведення);

2) фінансові установи:

  • страхові (перестрахові) брокери,

  • банки,

  • кредитні спілки,

  • ломбарди,

  • лізингові компанії,

  • довірчі товариства,

  • страхові компанії,

  • установи накопичувального пенсійного забезпечення,

  • інвестиційні фонди і компанії,

  • інші фінансові установи,

  • визначені законом;

  • реєстратори цінних паперів;

3) представництва, філії, відділення та інші відокремлені підрозділи юридичної особи, яка не є платником єдиного податку;


4) фізичні та юридичні особи – нерезиденти.

 

✔ Які умови сплати та несплати ЄСВ для ФОП?


Згідно із положеннями ЗУ № 2464:

  1. Тимчасово, з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, а також протягом наступних 12 місяців ФОП мають право не сплачувати ЄСВ. Розрахунок ЄСВ у складі податкової декларації не заповнюється за період, у якому ЄСВ не обчислювали, не нараховували і не сплачували.

  2. Окрім того, ФОП-роботодавці за власним рішенням можуть не сплачувати ЄСВ за найманих працівників, яких під час мобілізації призвали на військову службу до ЗСУ. Такі суми сплатять за рахунок держбюджету, окрім періодів, коли наймані працівники отримували доходи у вигляді грошового забезпечення, з яких ЄСВ сплатили за рахунок держбюджету.

  3. На період воєнного стану і протягом трьох місяців після його завершення штрафів та пені з ЄСВ не застосовують, а документальних перевірок не проводять.

 

✔ Як змінилися вимоги щодо сплати єдиного податку?


Тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України ФОП — платники єдиного податку першої та другої груп, мають право не сплачувати єдиний податок (пп. 9.1 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ).

При цьому такими особами декларація платника єдиного податку – ФОП, не заповнюється за період, в якому єдиний податок не сплачувався (пп. 9.1 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ).

Але згідно з пп. 69.1 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ у випадку відсутності у платника податків можливості своєчасно виконати свій податковий обов’язок, зокрема, щодо дотримання термінів сплати податків та зборів, подання звітності, реєстрації у відповідних реєстрах податкових або акцизних накладних, розрахунків коригування, подання електронних документів, що містять дані про фактичні залишки пального та обсяг обігу пального або спирту етилового тощо, платники податків звільняються від передбаченої ПКУ відповідальності з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

Для ФОП — платників єдиного податку третьої групи за ставкою 2 відсотки сума податкового зобов’язання, зазначена платником податку в поданій ним податковій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку для подання податкової декларації — протягом 10 днів після 20 числа місяця подання звітності (пп. 9.6 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ).



 

✔ Як зараз змінити групу єдиного податку?


Фізична особа – підприємець на спрощеній системі оподаткування може змінити групу платника єдиного податку (пп. 298.1.5 ПКУ) тільки в разі, якщо він виконував всі умови, встановлені для обраної ним групи. Так, у нього не повинно бути заборгованості перед органами податкової служби, ним не перевищено ліміт річного доходу і т. п.

Щоб перейти на іншу групу платника ЄП, підприємцю слід подати до податкової інспекції заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування з відміткою про зміну групи та відповідно ставки податку. Цю заяву необхідно подати не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу (року). Також заяву можна подати в електронному вигляді через кабінет платника.

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відсотки доходу суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву про застосування спрощеної системи оподаткування за вибором у паперовій формі або засобами електронного зв’язку в електронній формі.


 

✔ Як закрити ФОП під час воєнного стану?


1 етап. Процес закриття ФОП розпочинається із подачі заяви про припинення підприємницької діяльності:

  • будь-якому державному реєстратору (оскільки нотаріуси зараз виконують функції державних реєстраторів, таку заяву ви можете також подати нотаріусу)

  • або адміністратору центру надання адміністративних послуг в будь-якій точці України.

Заяву можна подавати особисто або через представника. Якщо заява подається особисто підприємцем, то держреєстратору додатково пред’являється паспорт.


Представнику ж доведеться:

  • подавати нотаріально засвідчену копію довіреності від підприємця,

  • а також пред’явити оригінал довіреності та свій паспорт.


2 етап. Після виконання цієї дії реєстратор видає Опис документів, в якому зазначається код, за яким можна перевірити результат надання адміністративної послуги на сайті Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.


Інформація про те, що підприємницьку діяльність “Припинено” в самому реєстрі має з’явитись протягом 24 годин.


При цьому дані про припинення автоматично надсилаються державним реєстратором у податкову.


Закриття онлайн.

Якщо ФОП знаходиться за кордоном він може подати заяву на закриття ФОП онлайн і не відвідувати ЦНАП та податкову.


ФОП має можливість скористатись електронною послугою та здійснити онлайн-подання заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності в електронній формі через кабінет громадянина на Порталі Дія.


У цьому випадку реєстратор зробить запис до Єдиного державного реєстру та проінформує податкову службу, де було зареєстровано ФОП, про закриття.


Якщо ФОП має ліцензії, їх слід анулювати особисто або через посередника, якщо він має нотаріально посвідчену довіреність від імені ФОП.


Нюанси припинення ФОП у воєнний стан:

1) Зобов’язання по поданні звітності, сплаті податків виникає до дати закриття (включно).

2) Якщо є наймані працівники, то з ними потрібно припинити трудові відносини до закриття ФОП.

3) Займатись зняттям з реєстрації (П)РРО, поверненням переплат краще до подання заяви на закриття ФОП.

4) Подати ліквідаційну звітність.

5) Закрити підприємницькі рахунки в банку.


Органи статистики, податкова, пенсійний дані про припинення діяльності ФОП отримують від держреєстратора.


Чи закритий ФОП, можна перевіряти на сайті Мін’юсту, подавати окремо заяву за єдиним податком не потрібно.


 

Можливі зміни для підприємців

У проекті Закону № 7311-д від 01.05.2022 шляхом внесення змін до ПКУ, МКУ, законів України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального», «Про деякі питання ввезення на митну територію України та проведення першої державної реєстрації транспортних засобів», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» пропонується уточнити особливості регулювання, переважно, податкових відносин в період воєнного, надзвичайного стану.


Зокрема, передбачається:

o відновити перебіг строків, визначених ПК та зупинених на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану;

o встановити можливість відшкодування податку на додану вартість облігаціями внутрішньої державної позики;

o збільшити розмір військового збору з 1,5 до 3 відсотків;

o уточнити особливості адміністрування акцизного податку в частині спирту етилового;

o скасувати пільги для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПК щодо звільнення від обов’язку нарахування та сплати податку на додану вартість при ввезенні товарів на митну територію України;

o скасувати звільнення від оподаткування податком на додану вартість, акцизним податком операцій з ввезення фізичними особами на митну територію України автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів у митному режимі імпорту; натомість, тимчасово, на період дії воєнного стану на території України, звільнити від оподаткування податком на додану вартість, акцизним податком операції з ввезення фізичними особами на митну територію України для вільного обігу повнопривідних автомобілів з кузовом типу «пікап» року випуску до 2017 року, що класифікуються за кодами 8703 23 90 13, 8703 23 90 33, 8703 24 90 30, 8703 32 90 30, 8703 33 90 30, 8704 21 39 00, 8704 21 99 00, 8704 31 39 00, 8704 31 99 00 згідно з УКТ ЗЕД;

o скасувати звільнення від оподаткування ввізним митом: товарів, що ввозяться (пересилаються) на митну територію України підприємствами для вільного обігу, крім спирту етилового та інших спиртових дистилятів, алкогольних напоїв, пива (крім квасу «живого» бродіння), тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах; автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів, які ввозяться громадянами на митну територію України для вільного обігу; натомість, пропонується встановити, що від оподаткування ввізним митом звільняються повнопривідні автомобілі з кузовом типу «пікап» року випуску до 2017 року, що класифікуються за кодами 8703 23 90 13, 8703 23 90 33, 8703 24 90 30, 8703 32 90 30, 8703 33 90 30, 8704 21 39 00, 8704 21 99 00, 8704 31 39 00, 8704 31 99 00 згідно з УКТ ЗЕД, які ввозяться громадянами на митну територію України для вільного обігу;

o встановити, що тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано такий стан, митне оформлення з метою вільного обігу та першу державну реєстрацію в Україні транспортних засобів, за кодами товарних позицій 8701 20, 8702, 8704, 8705 згідно з УКТ ЗЕД, як вироблених в Україні, так і ввезених на митну територію України, здійснюють за умови їх відповідності екологічним нормам не нижче рівня «ЄВРО-3», крім транспортних засобів, які походять або ввозяться з Російської Федерації, Республіки Білорусь та тимчасово окупованих територій України;

o закріпити повноваження щодо затвердження норм виробничих втрат і виходу спирту етилового за Кабінетом Міністрів України тощо.


88 переглядів0 коментарів
bottom of page